Leefstijlgeneeskunde
De Sleutel tot Gezond Ouder Worden
Het doel is niet alleen om bestaande medische aandoeningen te behandelen, maar ook om het ontstaan van chronische ziekten te voorkomen door gezondere levensstijlkeuzes te bevorderen. Deze holistische benadering erkent de onderlinge verbondenheid van verschillende aspecten van het leven en hun invloed op de gezondheid.
Leefstijlgeneeskunde is een onderdeel van de psycho-neuro-immunologie.
Wat we eten wordt beschouwd als een omgevingsfactor die zowel positieve als negatieve invloeden heeft op onze gezondheid.
Voedingsstoffen, die we uit ons eten halen, beïnvloeden hoe ons lichaam functioneert en kunnen ziektes veroorzaken of voorkomen. De manier waarop voedingsstoffen samenwerken met ons immuunsysteem in de darmen is ingewikkeld. Ze helpen de immuuncellen in onze darmen goed te werken en bepalen ook welke bacteriën in onze darmen leven.
Gezonde voeding kan dienen als een preventief medicijn en ons helpen gezond te blijven. Veel chronische ziekten worden veroorzaakt door ongezond eten, en gezondere voedingskeuzes kunnen helpen deze ziekten te voorkomen en te behandelen.
Sommige voedingsmiddelen kunnen ziektes veroorzaken, maar andere hebben sterke geneeskrachtige en beschermende eigenschappen die ons helpen gezond te blijven.
Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op vroegtijdig overlijden met wel 30% verminderen, zowel bij mannen als vrouwen.
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Om gezond en fit te blijven, hebben we een bepaalde hoeveelheid lichamelijke activiteit nodig. Het zou vele generaties duren voordat ons lichaam zich zou aanpassen aan een leven met weinig beweging. De mensen van vandaag hebben dezelfde behoefte aan lichaamsbeweging als onze voorouders van 40.000 jaar geleden.
Omdat we gemiddeld meer calorieën binnenkrijgen, ontstaat er een energieoverschot. Dit leidt tot overgewicht, wat weer tot gezondheidsproblemen leidt. Beweging is daarom essentieel om gezond te blijven.
Lichaamsbeweging heeft ook een positieve invloed op onze geestelijke gezondheid. Het kan helpen bij het voorkomen of verlichten van psychische aandoeningen zoals depressie, angst en stressgerelateerde ziekten.
Het beheersen van negatieve stress kan angst, depressie en immuunstoornissen verminderen, wat leidt tot een beter welzijn.
Stressmanagement biedt hulpmiddelen om je alarmsysteem in je lichaam te resetten en opnieuw in te stellen. Het helpt je geest en lichaam om veerkrachtiger te worden en zich beter aan te passen. Zonder goede stressbeheersing kan je lichaam constant in een staat van paraatheid verkeren. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Net als andere levende wezens heeft de mens een aangeboren mechanisme waarbij verschillende lichaamsfuncties in een bepaald ritme plaatsvinden, de zogenaamde circadiaanse ritmes. Deze ritmes worden beïnvloed door licht en donker, maar ook door voedselinname, stress, lichamelijke activiteit, sociale omgeving en temperatuur. Elk weefsel en orgaan heeft zijn eigen circadiaanse ritme, gereguleerd door een eigen biologische klok. Een hoofdklok in het brein coördineert alle biologische klokken.
Circadiaanse ritmes spelen een belangrijke rol in functies zoals slaappatronen, de afgifte van hormonen, eetlust, spijsvertering en lichaamstemperatuur.
Langdurig slaapverlies en het voortdurend verstoren van het circadiaanse ritme kunnen het risico op obesitas, diabetes, stemmingsstoornissen, hart- en bloeddrukproblemen en kanker verhogen, en bestaande gezondheidsproblemen verergeren.
Wetenschappelijke studies documenteren steeds vaker het belang van voeding en de voordelen van voedingssupplementen bij het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van ziekten.
Sommige voedingssupplementen kunnen de algehele gezondheid verbeteren en helpen bij het beheersen van bepaalde gezondheidsproblemen.
Mensen zijn van nature sociale wezens, en een gebrek aan sociale verbinding of het gevoel van eenzaamheid leidt tot veel stress. Er is een verband tussen eenzaamheid, sociaal isolement en een verhoogde sterfte.
Sociale betrokkenheid is gekoppeld aan betere gezondheidsresultaten, het tegengaan van eenzaamheid, het voorkomen van cognitieve achteruitgang en dementie, en het verbeteren van de levenskwaliteit.